Vad består läppstift av? Vad du bör veta

0

Läppstift är en av de mest populära kosmetiska produkterna. Vissa studier visar att användningen av läppstift fortfarande ökar. Enligt en undersökning uppgav 65 procent av de tillfrågade kvinnorna att de äger minst fem läppstift och 20 procent att de äger mer än 30 läppstift. Om du är kvinna och läser detta är chansen stor att du antingen äger eller har använt läppstift i din vardag. Kanske har du till och med flera olika färger i din nuvarande samling. Och varför inte? Läppstift är trots allt ett utmärkt sätt att lägga till lite färg och pepp till din look och samtidigt skydda dina läppar från väder och vind och deras tendens till torrhet under hela året.

Vad är läppstift?

Läppstift är en typ av färgad, pigmenterad kosmetisk produkt som appliceras på läpparna. Syftet med läppstift är att skapa en dekorativ och dekorativ effekt på läpparna och att skydda dem mot yttre faktorer som solskador och torrhet. En person som bär läppstift sägs bära läppstift. Den specifika typen av läppstift bestäms av läppstiftets färg samt läppstiftets konsistens. Det finns flera olika typer av läppstift, bland annat läppstift, läppfärg och läppglans. Läppstiftet är den vanligaste typen av läppstift. Läppstiftet är en fast pinne av vaxbaserat pigment som används för att dekorera och skydda läpparna. Läppstiftet uppfanns på 1800-talet och är fortfarande populärt idag. Även om läppstift är den vanligaste typen av läpprodukt är det inte den enda som finns tillgänglig. Det finns många andra varianter som ger olika fördelar och texturer. Läppfärgningen, till exempel, appliceras som läppstift men stannar kvar på läpparna under en längre tid. Läppglans är en tjock, klibbig substans som appliceras på läpparna och som ser glansig och glänsande ut men som inte håller lika länge som läppstift.

Varför använder vi läppstift?

Läppstift har funnits länge och har burits av många olika kulturer genom åren. Även om läppstift ursprungligen användes i rent dekorativa syften har de sedan dess utvecklats till mycket mer än så. I dag används läppstift både i dekorativt syfte och för sin funktionalitet. – Dekorativ funktionalitet: Läppstift ger läpparna ökad färg och kontrast samtidigt som de ger ett visst skydd mot väder och vind. Läppstift ger en dekorativ effekt som kan vara allt från subtil till dramatisk beroende på färgvalet. – Skydd: Även om läppstift inte är 100 % effektiva kan de ge skydd mot många miljöfaktorer, t.ex. torrhet, solskador, sprickor och extrema temperaturer.

Vad innehåller ett läppstift egentligen?

Ett genomsnittligt läppstift innehåller många olika ingredienser, men de viktigaste är pigment och någon typ av vax. Pigmenten ger färgen, medan vaxerna håller läppstiftets form och konsistens. Andra ingredienser som kan finnas i läppstift är olika oljor, fuktgivare och konserveringsmedel. De andra ingredienserna i läppstift kan variera beroende på märke och typ av produkt. Vissa ingredienser, till exempel karmin, används ofta i läppstift men kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Om du märker att dina läppar svullnar eller kliar efter att du har applicerat läppstift kan du ha en specifik allergi. I så fall kan du titta på ingrediensförteckningen på baksidan av läppstiftsbehållaren för att se om någon av ingredienserna verkar bekant. Om så är fallet kan du prata med din läkare om vad du ska göra härnäst.

9 av de vanligaste ingredienserna i läppstift

– Pigment: Läppstift har färgpigment som antingen kan vara naturliga eller syntetiska. Naturliga pigment, som karotenoider och mineraler, skyddar läpparna medan syntetiska pigment skyddar läpparna samtidigt som de ger färg. Mängden naturliga pigment i ett läppstift, om det finns några, beror på märket. – Vax: Typen av vax i ett läppstift kan variera. I läppstift används ofta bivax, carnaubavax, sockergummi, vax från riskli och andra typer av vaxer. Dessa ämnen ger läppstiftet en fast form och textur. – Oljor: Vissa läppstift innehåller oljor, till exempel E-vitamin och sheasmör, för att återfukta läpparna. Dessa ämnen ger läpparna en skyddande barriär mot väder och vind. – Konserveringsmedel: Läppstift innehåller konserveringsmedel som metylparaben, propylparaben och etylparaben för att förlänga produktens hållbarhet. Dessa ämnen hjälper till att förhindra att bakterier och mögel växer i läppstiftet. – Pigment: Vissa läppstift innehåller karmin, eller naturliga pigment som hjälper till att skydda läpparna från miljön. – Konstgjorda sötningsmedel: Vissa läppstift innehåller konstgjorda sötningsmedel, t.ex. aspartam, sukralos och sackarin, som ger en söt smak när de appliceras på läpparna.

3 tips som hjälper dig att hitta rätt nyans för dig

– Känn till din hudton: Det bästa sättet att börja sökandet efter läppstift är att först identifiera din hudton. Att känna till din hudton hjälper dig att begränsa ditt läppstiftsökande eftersom de flesta läppstiftsfärger är utformade för specifika hudtoner. Om du har svårt att bestämma din hudton finns det många verktyg och diagram på nätet som kan hjälpa dig. – Prova olika nyanser: När du har en uppfattning om vilken nyans du föredrar kan du börja prova olika läppstift för att hitta dem som fungerar bäst för dig. Läppstift kan se väldigt olika ut på dina läppar än vad de gör i tuben, så du måste prova dem för att få en fullständig bild. – Experimentera: Även om det är viktigt att veta vilken hudton du har och vilka nyanser du föredrar är det också viktigt att vara öppen för att experimentera och prova nya saker. Att hitta det perfekta läppstiftet är inget som sker över en natt, så ha tålamod och bli inte avskräckt om du inte hittar det du söker direkt.

Slutsatser

Med så många olika typer av läppstift tillgängliga kan du hitta ett som passar din personliga stil och uppfyller dina specifika behov. Oavsett om du vill ha ett läppstift som ger långvarig färg eller ett som är återfuktande och skyddar dina läppar från solen kan du hitta det. Nästa gång du använder läppstift ska du komma ihåg att det pigment som finns i denna kosmetiska produkt kan spåras tusentals år tillbaka till den första kända användningen av röd ockra, ett lermineral som har använts sedan paleolitisk tid som en form av kroppsdekoration. Det finns ett läppstift för alla, från djärva röda färger till klassiska nakenfärger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here